onsdag 16 juni 2010

Brunnshög Hälsoträdgård

 Vi fick en gruppuppgift i kursen att utforma en miljö utifrån en speciell målgrupps behov. Vi valde personer med stressrelaterade besvär. Och miljön vi valde var det kommande området Brunnshög i Lund. På min lott föll bl a ett förslag på en hälsoträdgård i anslutning till ett rekreationsområde vid Lunds nya område Brunnshög.

Gruppens arbete:

Hälsa och rekreation

Hälsoträdgård Blågröna Brunnshög

Principskiss:

Utformning

Vid planering av trädgården är det viktigt att tänka sig olika rum med olika grad av aktivitet/rekreation. Beroende på personens psykiska kraft kan olika aktiviteter behövas. Är den psykiska kraften låg har det visat sig att av de åtta karaktärerna så är det de kravlösa karaktärerna vild, rymlig, artrik och privat är mycket viktiga. Det är viktigt att det finns platser där du kan vara för dig själv. Efterhand som den psykiska kraften växer ökar det sociala behovet och behovet av aktiviteter som upplevs meningsfulla öka.

Forskare i Alnarp har vid utvärdering av Alnarps Rehabiliteringsträdgård utifrån ett designperspektiv kommit fram till att när man ser på design utifrån de åtta karaktärerna så är betydelsen av privata platser, platser där man kan dra sig tillbaka, mycket viktiga liksom rofyllda platser. Öppna platser är inte omtyckta. Organiska former föredras framför raka linjer. Det konstateras att möjligheten att kunna dra sig undan, observera och få sinnlig stimulans är något som verkar vara av störst betydelse för deltagaren och bör därför vara huvudfokus vid utformning av trädgården. Det betonas dock att variation och kontraster är viktiga upplevelser också. Uppvuxna träd framkommer också som viktiga.

Miljöpsykologisk forskning har visat att savannliknande miljöer och vatten är landskapselement som tilltalar människan i allmänhet. Därför är det bra kvaliteter att tänka sig i en trädgård som anläggs i anslutning till ett område som Brunnshög som kommer att få en internationell prägel med arbetsplatser för människor från hela världen. Liksom i Världsarboretet kan man finna den återhämtande effekten av naturen oavsett vilka dina tidigare erfarenheter är.

Innehållet i de organiskt formade odlings/trädgårdslotterna, där formen hämtat inspiration från de av den danske arkitekten Sörensen utformade ovala koloniodlingarna i danska Naerum, kan varieras utifrån behov och årstid.  Väggarna i lotterna kan t ex vara av buxbom, men man kan tänka sig annat material. Väggarna kan också bestå av sten, torv eller trä och vara i olika höjd.

Stigar och gångvägar anläggs i området.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar